Oktatóink

Ismerd meg oktatóinkat

Bári Boglárka Bogárka

2015-2019 Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma, néptánc szak2019-2022 Magyar Táncművészeti Egyetem Táncos és Próbavezető szakCorvinus Közgáz Néptáncegyüttes táncosaÁllatorvostudományi Egyetem Szilaj néptáncegyüttes művészeti vezetőjeA népi kultúra sokszínűségének köszönhetően úgy hiszem, hogy a mai modern társadalomban is bárki, bármelyik korosztályból kaphat a népi kultúrából egy olyan szeletet, amelyet igazán magáénak érezhet. A néptánc-mint a komplex népi kultúra egy ilyen „szelete”- már kisgyermekkorban megfelelő eszközként működik népi hagyományaink megismeréséhez. Általa megismerkedhetünk a népzenével, népi hangszerekkel, népviseletekkel, népszokásokkal és a hagyományos értékrendekkel- hiszen ezek kéz a kézben járnak.Hagyományaink megőrzése és azok megélése mellett, a néptánc számos más előnnyel járhat. A társas kapcsolatok, a test, a lélek és a gondolkodásmód síkjain is mind-mind kitűnően fejleszt vagy- a lélek esetében- ápolja azt.

Fotó: Bánhelyi József

Weingart Zoltán

Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes

Kilenc éves koromban írattak be a budakalászi Lenvirág Néptáncegyüttesbe, ahol tíz évet táncoltam és ahol rájöttem, hogy a néptánc nekem sokkal többet jelent, mint testmozgás. 2018 elején csatlakoztam a Corvinus Közgáz Néptáncegyütteshez, ahol a kiváló szakmai munka mellett részese lehetek egy fantasztikus közösségnek is.

“A néptáncot Európában nem csak sajátos történelmi örökségként, hanem a nemzeti kultúra szerves részeként értelmezzük”  /Martin György/

Guti Hajnalka

Általános iskolás koromban kezdtem el táncolni a Harruckern Táncegyüttesben. Az idő teltével a tánc szeretetemet egy jóval professzionálisabb módon szerettem volna kifejezni, így a békéscsabai Bartók Béla Szakgimnázium néptánc szakán folytattam tanulmányaimat. A későbbiekben felvételt nyerhettem a Táncművészeti Egyetem táncos és próbavezető szakára, ahol jelenleg másodéves hallgató vagyok és ezzel egyidejűleg a Szentendre Táncegyüttesben aktívan táncolok. Hagyomány és értékrend megőrző családban nőttem fel, így szoros kötelék köt a magyar kultúra ápolásához. Hivatásomnak érzem azt hogy továbbadjam azt az örökséget, amelyet én is tanulhattam és tanulok mestereimtől a jövő nemzedékének. Nagyon fontos számomra hogy élményközpontúan, játékosan ismertessem meg kultúránk sokszínűségét a gyermekekkel, hogy a későbbiekben is szeretettel tudjanak rá gondolni és ne órán belüli kötelességnek tekintsék.

Izsó Lajos Hunor

Izsó Lajos Hunor vagyok, táncos, néptánc oktató. Néptánccal középiskolás korom óta foglalkozom, oktatását is már középfokú tanulmányaim közben elkezdtem. Főleg általános iskolás korosztályt tanítottam eddig, akikkel mindig megtaláltam a közös hangot, a diákok rendszerint szerettek részt venni óráimon. Pedagógus szülök gyermekeként sok segítséget kaptam otthonról ahhoz, hogy fiatal tanárként is boldoguljak az órákon. Úgy gondolom, hogy nagy előnyt jelent számomra, hogy a tanítással nem tankönyveken keresztül kezdtem el ismerkedni, hanem a „mélyvízben” magam vonhattam le az újabb és újabb következtetéseket. Ezeket a tapasztalatokat egészíthetem most ki a Magyar Táncművészeti Egyetemen szerzett tudásanyaggal is.

Rendkívül fontosnak tartom a gyermekek élményközpontú táncoktatását, mely hozzájárul ahhoz, hogy népi kultúránkkal kedvvel foglalkozzanak, ne pedig a szülők, vagy az iskola által előírt tehernek tekintsék azt. Hivatásomnak tekintem, hogy a diákok örömmel és tudással gazdagodva távozhassanak óráimról és ha a későbbiekben nem is táncosként folytatják, akkor is szívesen gondoljanak óráimra és hagyományos műveltségünkre.

Kovács-Gál Nóra

Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes oktatója
Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes táncosa
Aranygyöngyös táncos (2019)
Az év páros táncosa (2017)
Nívó-díjas koreográfus (2016)

A néptánc számos fizikai-, mentális- és morális fejlődési lehetőséget rejteget. Gyógypedagógusként nyitott vagyok az innovatív elképzelések és megoldások megismerésére, népszerűsítésére, törekszem az ön- és társismeret fejlesztésére. A néptánc kitűnő alapot nyújt ehhez. A tánc a társas kapcsolatok nagyszerű kialakítója, együttműködésre, alkalmazkodásra, a másik személy elfogadására, egy közösséggel való összetartozásra ösztönöz, így közösségformáló ereje megkérdőjelezhetetlen. Oktatása elősegíti néphagyományunk megismerését, tovább éltetését és újraalkotását, kulturális örökségünk megbecsülését.

Interkulturális szakértőként fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a kultúrák közti kapcsolatteremtésben és az egészséges emberi kapcsolatok kialakításában óriási szerepe lehet a néptáncnak. A tánc lehetővé teszi mindenki számára – beleértve a kisebbségeket valamint a hátrányos helyzetű gyermekeket is – az önkifejezés elérését, segítve ezzel a személyes kreativitás kibontakozását és az egyéniség fejlődését.

Fotó: Majnik Zsolt

Zenekarok

Ismerd meg zenekarainkat

Naszály zenekar

A Naszály zenekar autentikus magyar népzenét játszó együttes.
A zenekar nevét a Naszály hegy ihlette, amely Vác mellett található, ahol legtöbbünk konzervatórium tanulmányait végezte.
2013 óta muzsikálunk együtt: zenekari tevékenységünk a koncertezés mellett táncházak muzsikálásából, táncegyüttesek kíséretéből áll. Állandó kísérő zenekara vagyunk a budapesti Kincső táncegyüttesnek.
Van szerencsénk minden évben külföldön is képviselni hazánk hagyományait, akár határon túli magyarlakta, akár európai, akár távolabbi országról legyen szó. Feladatunknak tekintjük népzenei örökségünk bemutatását és átadását a fiatalabb korosztály számára. A zenekar valamennyi tagja hivatásának tekinti a muzsikálást, ezért céljaink között szerepel a népzene oktatása is.

Kalász Banda

„A zenekar 2017 januárjában kezdte el működését. Halmos Attila volt, aki elültette a bogarat a fülembe, hogy alapítsak egy saját zenekart. Ezen év májusában felvett ‘Dúzs 2017’ című lemezre való gyakorlás volt a banda első feladata. Erről az időszakról csak annyit lehet mondani, hogy sok mindennel mentünk szembe a jelenkori normáknak. Máshonnan próbáltuk megközelíteni a zenét. A muzsika nyerseségét, mozgását, erős dinamikáját, szabadságát helyeztük előtérbe -ha népzenét lerágott csontként tálaljuk, azzal a népzenét csapjuk be-, ezen az úton indultunk, és ezen az úton is akarunk tovább menni. Szeretnénk a mély bugyrait minél jobban kiaknázni ennek a csodának, mindezt saját magunkra is fordítva, mert nem etikus a falusi zenészek pillanatait, érzelmeit lemásolni egy az egyben.”
Kalász Márton

Zagyva Banda

A Zagyva Banda a hazai fiatal muzsikusgeneráció meghatározó zenekara, mely 2002-ben alakult Turán. Tagjai elkötelezett művelői a magyar népzenének. Repertoárjukban a Kárpát-medence magyarságának és más nemzetiségeinek – köztük a románság, szlovákság és a cigányság – népdalai és táncmuzsikái szerepelnek.

Az elmúlt 10 évben több, mint húsz egész estés néptáncműsor zenei alkotói és kísérőzenekara voltak, diszkográfiájuk 10 lemezt jegyez.

2014-ben Pest megye kultúrájáért díjban részesültek. A zenekar két tagja Junior Príma díjas közművelődés és népművészet kategóriában (2017,2018). A külhoni magyarság gyakori vendégei, 2015 óta az Észak – Amerikai Diaszpórában végeznek kulturális missziót.