Ismerd meg a  filozófiáját

Hiszünk, a harmóniában, a teremtő erejű gondolatok és a katarzisok elementáris erejében. Az új felfedezések a jelenben tartanak bennünket, segítenek a valóság érzékelésében. Mosolyt csalnak az arcokra és maradandó boldogságot árasztanak.

Hiszünk abban, ha az emberek boldogok önmagukban és van lehetőségük az önkifejezésre, alkotásra, tudnak kapcsolódni másokhoz és az őket körülvevő folyton változó világhoz. Ahol a bukás vagy az ismeretlen nem kudarc, hanem a tanulás része, ami által fejlődünk.

Így közösen jobbá tesszük a világot, együtt megváltoztathatjuk!

Soós Csaba

CEO

Egy sípálya megálmodójaként és üzemeltetőjeként nem csoda, hogy az első ingyenes csoportos gyerekprogramként a Ski43-t teremtettük meg. A program hatalmas sikert hozott, melyen felbuzdulva a sport más területei felé vettük az irányt.

Azonban már akkor nyilvánvaló volt, hogy a 43 sorozat kinövi a sport kereteit és az élet más területein is létjogosultságot szerez magának. Ennek a folyamatnak részeként a kultúra a következő állomás. Azt szeretnénk, hogy kulturális élmények nyújtásával a gyerekek személyiségébe beépüljön a kultúra szeretete.

Már nagyon várom, hogy az ősszel induló programok megérintsék a diákokat és a Culture43 rendszeres vendégeivé váljanak.

Közép távon már látszik, hogy a 43 – for free kezdeményezés igazi kihívása a társadalomban keletkezett javak egyenlőtlen elosztásából következő kihasználatlan kapacitások gyermekek részére történő hatékony becsatornázása lesz. Állunk elébe. 🙂 

Virág Ferenc

CFO

A világ sok-sok emberi motivációra épül. Az énközpontúság pedig betakarja mindazt a jót, amit emberként a legtöbbünk hordoz a mindennapok rohanó fergetegében. Így a motivációk többsége éppen annyira torz, mint a mai ember általánosított személyisége. Ha becsukjuk a szemünket mit látnánk szívesen? Lássunk vidám gyerekeket, mosolygó piros arcokat, nevetésre húzódó apró szájakat, zsivajt, hangoskodást, egyszóval az életet.

Aki ezt kitalálta, jól tette! Követni való és követni is fogom, mert egyszer majd nem marad más nekem sem a nagy utolsó tükörbe nézéskor, mint hogy számot vessek minden cselekedetemmel és azt mondhassam: ezért is jó volt itt lenni, ember lenni, jó dolgokkal motiválódni!

Serfőző Krisztina

Projektvezető

A művészet a legkalandosabb, életen át tartó játék és egyben a legigazabb tükör magunkról és a világról. Melyik dallam, szín, rím, vagy regény főhős az akivel azonosulást érzünk. Ki vagyok én? Egy életen át keressük a válaszokat erre az egyszerűnek tűnő kérdésre. A kulturális élmények megajándékoznak az azonosulás megélésének varázsával. Hamvas Béla szerint a művészet „beavatás”, amely a katarzis által megtisztít és közelebb emel a teremtés megértéséhez és befogadásához… Ennek a beavatásnak az útján járok én is most már másfél évtizede kulturális projektek vezetőjeként.

A gyermekkorban elinduló személyiségfejlődés folyamatában fontos szerepet játszanak a kulturális élmények, melyek (ön)reflexióra tanítanak, vagyis érzékenyebbé, empatikusabbá és befogadóbbá tesznek. A ma emberének nagy szüksége van erre az érzékenységre.

A Culture43-al öröm azon dolgozni, hogy ezt az élményt minél több gyereknek eljuttassuk.
Hiszem, hogy a Culture43-al egy szebb világot építünk.

Papp Nikolett

Projekt koordinátor

Két, iskolás, versenyszerűen sportoló gyermek édesanyjaként pontosan tudom mi hiányzik a magyar oktatási rendszerből: a 43! 😊 Ez a program egyszerűen zseniális.

Minden gyereknek – a pandémia miatt kiváltképp – óriási szüksége van arra, hogy megtanuljanak együtt, csapatban dolgozni, hogy érezzék a társas támogatás pozitív hatását, hogy megtanuljanak erőt meríteni egymásból, hogy bíztassák a társukat, ha Ő éppen fel akarja adni, hogy megtanuljanak hinni Önmagukban, hinni a saját, erőfeszítés és munka erejében, amit, ha beletesznek, annak mindig meg lesz az eredménye. A mai felgyorsult világban, ennek a programnak mérhetetlen jelentősége van.

Látom a gyerekek arcát a helyszíneinken. Más emberként távoznak, mint ahogy érkeztek. Vannak, akik félve jönnek, de büszkén, emelt fővel távoznak. Megcsinálták. Teljesítettek. Mindenki látta. Kitolták a saját komfortzónájukat. Fejlődtek. Máris megérte.

Hiszem, hogy a csapatunkkal aktívabbá, vidámabbá, színesebbé tehetjük gyermekeink iskolai mindennapjait, a fogyatékkal élő apróságoknak esélyt teremtünk arra, hogy megmutathassák nekünk, maguknak, másoknak, hogy köszönik, nem kell a sajnálat, sokkal inkább a biztatás, bátorítás. A 43 egyenlővé tesz, esélyt teremt!…és remélem, hogy ez valaminek csak a kezdete!

Büszke vagyok arra, hogy része lehetek a 43 Programnak, hogy nagyszerű emberekkel és a gyerekekkel együtt, valami inspirálót, élenjárót, haladót alkothatunk.

Kiss Marianna

Szervezési koordinátor

2020 őszén fenekestül felfordult az életem. Találkoztam egy elképzeléssel, aminek a lényege, hogy ha tehetünk valamit másokért önzetlenül, szeretetből és van módunk megvalósítani az ezzel kapcsolatos álmainkat, akkor tegyük meg azt. Az, hogy ez az álom sok-sok ezer gyerek teljesen ingyenes síeltetését jelenti, az a mai napig felfoghatatlan számomra. Ennél csak az felfoghatatlanabb, hogy az álom megvalósult. Az pedig, hogy a megvalósításában részt vállalok, szinte egyik pillanatról a másira dőlt el bennem.

Maroknyi ember dolgozott ezen a projekten összhangban, szeretetben, magától értetődő, kölcsönös tisztelettel, egymásra figyeléssel, lényegében egy csodálatos párhuzamos univerzumban létezve. Ezért nem is volt kérdés, hogy a síszezon után sem állunk meg, és az sem volt kérdés, hogy a sporton kívül más területeket is megnyitunk a gyerekek előtt, így érkeztünk el a Culture43 ideájához. A gyerekek ősztől már nem csak Eplénybe jutnak el síelni, kirándulni, Budapestre gördeszkázni, a Tisza tóra evezni és kerékpározni, hanem színházba, múzeumokba, kiállításokra, hívjuk meg őket. Közelebbről megismerkedhetnek a képzőművészettel, az irodalommal, a zenével, találkozhatnak kortárs költőkkel eljuthatnak alkotóművészek műtermeibe.

Programjaink segítségével beléphetnek az önkifejezés varázslatos világába, fedezhetik fel az alkotás folyamatait. Adni, másoknak örömet okozni – ez az, mitől az én világom kerekké válik. És mi adni fogunk újra.

Adni örömöt, élményt, önfeledt rácsodálkozást, a befogadás képességét – és talán egy szikrát ahhoz, hogy a gyerekek merjenek elindulni számukra addig ismeretlen utakon és fedezzék fel önmagukban a kreatív, alkotó embert.

Boós Imola

Marketing vezető

Az elmúlt időszak kellő időt és értő figyelmet adott arra, hogy újra megfogalmazzam,- és ezzel szerintem nem vagyok egyedül – milyen irányba szeretnék orientálódni, mik az igazán értékes és fontos törekvések számomra a munkában, csak úgy, mint a magánéletemben. Nem hiszek a véletlenekben, épp ezért tartom meghatározónak, hogy életem ezen szakaszában talált meg a Ski43 projekt, amiből végül számos, új és fantasztikus 43- for free program bontakozott ki.
Így született meg a Culture43 gondolata is, és valami egészen nagyszerű irányba fejlődik tovább a kezdeményezésünk.

Mindig olyan helyet kerestem, ami inspirálóan hat rám és én is másokra. Ahol a kreatív gondolkodás empatikus hozzáállással párosul. Ahol értéket teremtünk, együtt gondolkodunk, ahol mindenki tudása legjavát adja, mert hisz abban, amit csinál.

Úgy érzem megtaláltam ezt a közösséget és azt a programsorozatot, ahol nap mint nap azért dolgozunk, hogy olyan élményt adjunk a gyerekeknek, amiktől többek lesznek.

És ez még csak a kezdet! 😉